Bir iş kurmak ve büyütmek herkesin hayalidir. Bazıları fiziki ortamda koşturmaya ve maratona fiziksel ve mental açıdan hazırken, bazıları da yapacağı işleri en kolay şekilde, fazla efor harcamadan halletmek ister. İşte tam bu noktada, hele ki geçmekte olduğumuz bu zorlu pandemi döneminde home ofis olanakları, 2. kategoride belirtilenler için oldukça uygundur.
Kurulan işin belirli bir adresten (dükkân, ofis, büro) idare edilebileceği gibi, günümüzde fazlaca tercih edilen şekilde, size en yakın ve kendinizi en rahat hissettiğiniz yerden, yani evinizden de idare edilebilir.
Kurduğunuz şahıs şirketi 'nin belirli bir adresi olması gerekmektedir. Bu adres eviniz olduğunda home ofis adını almaktadır. Ancak evden çalışırken hem yasal tebligat adres göstermek hem de toplantılarınız için size temin edilen adresten faydalanabilirsiniz.
Ticari faaliyetlerinize başlamak için Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan şirketlerden birisini kurmanız gerekir. Sanal ofis imkanlarından faydalandığınızda kurulan bir şirketin maliyeti de fiili bir ofis alan kiralayarak kurulan şirketlerden oldukça düşüktür.
Home ofis şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler şunlardır:
Bu belgelerle home ofis kurulumu için bir başlangıç yaparsınız.
Şirketiniz için evinizi adres gösterdiğinizde, evinizin kira kontratında yer alan bedel üzerinden stopaj ödersiniz. Şu anda stopaj %20 olarak yansıtılmaktadır. Ancak ödenecek stopaj miktarı net kira bedeliniz üzerinden hesaplanmamaktadır.
Stopaj hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus %20'lik oranının net kira bedeli üzerinden değil, stopaj dahil ödeyeceğiniz bedel üzerinden hesaplanmasıdır. Örneğin 1000 TL kira ödüyorsanız, evinizde şahıs şirketi kurduğunuzda ödeyeceğiniz aylık stopaj miktarı 250 TL'dir. Bu tutar ev kirası ve ödediğiniz stopajın toplamı olan 1250 TL'nin %20'sidir.
Sanal ofis kiraladığınızda ise kira bedeli için ise fatura kesilir ve herhangi bir stopaj ödemezsiniz. Faturalanan tutarı da gider olarak göstererek vergiden düşebilir, giderleri minimum seviyeye indirebilirsiniz. Bu yüzden home ofis olarak çalışan girişimcilerin birçoğu sanal ofis tercih etmektedir.
Home ofis şirketin kuruluşunda yapacağınız bazı harcamalar 2022 yılı için şu şekildedir:
Yani ortalama 900 - 950 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Synergia tarafından sizler için hazırlanan Dijital Şirket Paketi seçeneklerinden birini seçtiğinizde şirket kuruluş maliyetlerinin birçoğunu ödemenize gerek kalmaz. Gerekli belgeleri Synergia’ya ulaştırarak maliyetlerinizi en aza indirebilir hem de sanal ofis olanaklarından yararlanabilirsiniz.
Home ofis şirketi için belediye ruhsatı verilmesi konusunda ihtilaf yaşansa da home ofiste de bir ticari şirket faaliyeti yürütülmektedir. Hem vergilendirme yapıldığı hem de devletin gerekli birimleri tarafından denetlendiği düşünülürse belediyeden ruhsatname alınması gerektiğini belirtmekte fayda var. Her işyeri bağlı olduğu belediye ya da mesleki odadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı almalıdır.
Günümüzde birçok işletme hem masraflardan kurtulmak hem de fiziki yüklerden kurtulmak amacıyla bu yola başvurmaktadır. İstenilen alanda, her türde şahıs şirketi gelirlerini artırmak, daha kolay satış yapabilmek için bu yolu kullanmaktadır.
Gösterdiğiniz adresin sanal ofis olması, size kargo ve iletişim anlamında da pek çok kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanı sıra iş ortaklarınızla yapmanız gereken toplantıları sanal ofis tarafından size temin edilen adresteki toplantı odasında gerçekleştirerek işinizi daha profesyonel hale getirebilirsiniz. İş disiplinini koruduğunuz takdirde home office şahıs şirketi kurarak fiili şirketlerin getirilerini rahatlıkla elde edebilirsiniz.
Sizler de evden çalışarak sanal ofis imkanlarından faydalanmak ve ticari faaliyetlerinize ivme kazandırmak isterseniz, işe Synergia’nın Dijital Şirket Paketini inceleyerek başlayabilirsiniz. Ayrıca sayfadaki formu doldurarak ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.