Synergia Facebook
SYNERGIA   I   MOVE FORWARD TOGETHER

 
Loading...

Şahıs Şirketi Nedir

Sinem BARDAKÇI

Sinem BARDAKÇI
2022-03-16 11:53:24  45541

ŞAHIS ŞİRKETİ NEDİR - 2024

Şirket kurmak isteyen kişilerin bu süreçte bilgi sahibi olmak isteyecekleri bir konu da şahıs şirketleri olacaktır. “Şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi kurmak için gerekenler? Şahıs şirketi maliyetleri?” gibi soruların cevaplarının bilinmesi oldukça önemlidir.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak Dijital Şirket Paketimizi inceleyebilir, paketimizi inceledikten sonra formu doldurarak ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi; tüzel bir kişiliğe sahip ve ortaklarının sahip olduğu sorumlulukların sınırsız olduğu bir şirket türüdür. Şahıs şirketleri genel olarak tek kişi tarafından kuruluyor olarak bilinse de az sayıda ortak ile de kurulmaktadır. Ortaklar arasında anlaşma sağlansa da devredilmesi oldukça zordur. Ortaklardan birisi ortaklık payını başka bir kişiye devretmek için şirketin tüm ortaklarının bu devir işlemine onay vermesi gerekir. Ortaklardan bir kişinin dahi bu devir işlemine onayı bulunmadığında bu devir işlemi gerçekleşememektedir. Bundan dolayı şahıs şirketi kurarken ortaklığın oldukça dikkatli bir şekilde oluşturulmasında büyük fayda bulunmaktadır.

Türk Ticaret Kanunu’na göre üç çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır; komanditkolektif ve adi şirketler. Şahıs şirketleri ve diğer şirket türlerinin neler olduğu hakkında detaylı bilgi almak için Şirket Türleri yazımızı incelemeniz de fayda bulunmaktadır.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi kurmak için:

  • Kimlik sureti
  • Tapu fotokopisi ya da kira kontratı (sanal ofis üyeliği yoksa)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • İmza beyannamesi
  • İkametgah

gereklidir. Bu evrakları hazırladıktan sonra kurulumu en kolay şirket türü olan şahıs şirketini kurmak için bir gününüzü ayırmanız yeterli.

2024 Yılı Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti

Şahıs şirketi kurma maliyeti diğer şirket türlerine göre daha uygundur. Bu süreçte ödenmesi gereken maliyetler:

  • Şirket kurulum bedeli 1500 TL
  • Noterden vekalet 800 TL
  • Noterden imza beyannamesi 450 TL (gerek varsa – örneğin bazı e-ticaret platformları mağaza açmanız için talep etmektedir)

Synergia’nın Dijital Şirket Paketi ile gerekli evrakları yollayarak ve şirket kuruluş maliyetleri ödemeden şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.

Şirket kuruluşu bittikten sonra ticari faaliyete başlayabilmek için tek seferlik ödenmesi gereken maliyetler ise;

  • Kaşe 150 TL
  • Aylık olarak kira sözleşmesindeki bedelin %20’si oranında stopaj (sanal ofis tercih edilmediyse)
  • Meslek odasına kayıt: 4180,05 TL (gerek varsa)

Şahıs Şirketi Vergileri

Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip oldukları için vergi mükellefi olur. Bundan dolayı da belirli zamanlarda bazı vergileri ödemeleri gerekmektedir.

Gelir Vergisi

Gelir vergi mükellefi olan şahıs şirketleri her yılın Mart ayından önceki senede yapmış olduğu kârın vergisini ödemektedir. Artan oranlı dilime sahip olan gelir vergisinin oranları %15 - %40 arasında değişmektedir.

  • 110 bin TL'ye kadar = %15
  • 110 bin TL ile 230 bin TL arası = %20
  • 230 bin TL ile 580 bin TL arası = %27
  • 580 bin TL ile 3 milyon TL arası = %35
  • 3 milyon TL'den fazlası = %40

29 yaş altı ilk kez şirket kuran girişimciler ise ilk 230.000 TL’lik gelirleri için gelir vergisi ödemezler. Genç Girişimci Desteği ile ilgili daha detaylı bilgi için Genç Girişimci Desteği Rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Damga Vergisi

Damga vergileri şahıs şirketlerinde belli dönemlerde farklı şekillerde ödenmektedir. Her ay iş yapılmasa dahi 2024 yılı için 308,30 TL olan KDV Beyannamesi damga vergisi ödenmektedir. Şahıs şirketlerinin her 3 ayda bir Geçici Vergi Beyannamesi için ödemesi gereken damga vergisi 480,29 TL’dir. Yine 3 ayda bir Muhtasar Beyanname için ödenmesi gereken damga vergisi 308,30 TL’dir Yılda bir defa ödenmesi gereken Gelir Vergisi Beyannamesi için de 467,20 TL damga vergisi ödenmektedir. 

Katma Değer Vergisi

Ticari olarak yapılan satış ve alış üzerinden belli oranda kesilen vergiye KDV denir. KDV yapılan hizmetin veya satışın türüne göre oran olarak farklılık gösterebilir. Fatura kesilen her ticari işlemde o işin türüne göre KDV hesaplanmakta ve faturada belirtilmektedir.

Muhtasar Beyannamesi

Muhtasar Beyannamesi, işverenler ya da vergi tevkifatı yapan diğer şahıslarca, kesilen vergilerin, vergi dairesine beyan edilmesidir. Stopaj kesintilerinize ek olarak her 3 ay da bir 308,30 TL tutarında Muhtasar Beyanname Damga Vergisiödemeniz gerekir. Ancak sanal ofis kiralarsanız bu vergiye ödemenize gerek kalmayabilir.

Sanal Ofis Kurmanın Avantajları

Sanal ofis yöntemi; tamamıyla yasal bir yöntemdir, hatta hukuk büroları dahi tercih etmektedir. Synergia ’da sanal ofis üyeliğini tercih eden üyelerimiz, paylaşımlı ofis veya hazır ofis üyelerimiz gibi özel olarak tahsis edilmiş bir ofise alanına sahip olmasa bile, şirket kuruluşu için yasal tebligat adresi şartını sağlamış olmaktadır.

Sanal ofis hizmetindeki asistanlık desteği sizi önemli bir masraftan kurtarmaktadır. Kişinin adına gelen kargo, posta, tebligatların teslim alınması ve sizin adınıza takip edilmesi önemli bir avantajdır. Tüm bunların yanında Synergia ’nın Levent Büyükdere Caddesi üzerinde Tacirler Plazada bulunan A+ ofis ortamındaki resmi ve ciddi bir iş ağının bir parçası olmak; müşterinin güvenini kazanmak adına oldukça büyük bir adımdır.

Vergi İndirimi ve Muafiyet

Şirket kurmak aynı zamanda size bazı avantajlar da sağlar. Sanal ofis ile şahıs şirketi kurduğunuz zaman birtakım vergi indirimlerinden ve muafiyetlerinden de yararlanabilirsiniz. Ofis giderlerinizi, vergiden düşebilir ve maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak farklı şirket modellerine uygulanan vergi avantajlarından da yararlanma şansını da elde edebilirsiniz.

İşinizi kurmak ve büyütmek için her aşamayı sizin için düşünen Synergia şirket kuruluşu, ofis hizmetleri ve şirket kuruluşu sonrası süreçteki ihtiyacınız olan bütün dijital ve entelektüel hizmetleri tek merkezden alabileceğiniz bir platformdur.

Şirket kuruluşu ile ilgili daha detaylı bilgi için Dijital Şirket Paketimizi inceleyebilir, paketi inceledikten sonra formu doldurarak ücretsiz danışmanlık ve yol haritası desteği alabilirsiniz.

 

Synergia