Synergia Facebook
SYNERGIA   I   MOVE FORWARD TOGETHER

 
Loading...

Genç Girişimci Desteği Rehberi

Dr. Ali Cihan KURT

Dr. Ali Cihan KURT
2022-03-16 11:52:37  19673

GENÇ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ REHBERİ 2024
 

Genç girişimciler kendi işlerini kurmak için harekete geçtiklerinde başlangıçta karşılarına çıkacak bazı zorluklar bulunuyor. Gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj vergisi, başlangıçta genç girişimcilerin zorluk çekebileceği konulardır. Bu makalemizde 29 yaş altı şirket kurmak isteyen gençlerin en çok merak ettiği konulardan birisi olan genç girişimci desteği konusunu ele alacağız.

Genç girişimciler nasıl şirket kurmalı, girişimci destekleri nelerdir, bu desteğe nasıl başvurulur, avantajları nelerdir, hepsini yazıda bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak Genç Girişimci Paketimizi inceleyebilir, paketimizi inceledikten sonra formu doldurarak ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Genç Girişimciler İçin Fırsatlar

18.05.2018 tarihinde yürürlüğe giren torba yasa, içerisinde bulunan Genç Girişimci Desteği paketi şirket kurmak isteyen gençler için büyük avantajlar sağlıyor. Torba yasanın içerisinde olan gençleri doğrudan ilgilendiren konu ise genç girişimcilere Bağ-Kur desteği ve vergi kolaylıkları getirilmesi.

Şahıs şirketi kurarken faydalanılabilen genç girişimci desteği içerisinde bulunan gelir vergisi ve Bağ-Kur prim desteği ile genç girişimciler, iş hayatına daha özgüvenli bir şekilde ilk adımı atabiliyor.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Birey olarak kurabileceğiniz, küçük ve orta ölçekli olan şirketlere şahıs şirketi denir. Şahıs şirketi, kurulumu ve sonlandırılması en kolay şirket türüdür. Maddi olarak aylık ve yıllık ödemeniz gereken vergi, muhasebe defter parası da diğer şirket türlerine göre daha düşüktür.  Şahıs şirketi kurmak için;

  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • İkametgah belgesi
  • İmza beyannamesi
  • Tapu fotokopisi / kira kontratı

yeterlidir.

Kimler Genç Girişimci Desteğinden Faydalanabilir?

Genç Girişimci Desteği 'nden faydalanabilmek için gerekli şartlar şunlardır:

  • Genç girişimci istisnasından yararlanmak için, girişimcinin 18-29 yaş arasında olması gerekmektedir.
  • 01.06.2018 tarihinden itibaren Bağkur kapsamında ilk defa sigortası bulunmalıdır.
  • Başvuran kişinin, daha önce şirket açmamış veya herhangi bir işletmeye ortak olmaması gerekmektedir.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. Maddesine göre kazanç olarak genç girişimci istisnası kapsamında bulunması gerekmektedir.
  • Şahıs şirketi veya adi ortaklık kurmuş olması gerekmektedir.

Bu özellikleri sağlıyorsanız genç girişimci desteğinden faydalanabilirsiniz.

Genç Girişimci Desteği Avantajları

01.01.2024 tarihinden itibaren genç girişimcilere daha fazla destek olabilmek amacıyla birtakım değişikliklere gidilmiştir. Gelir vergisi ve geçici vergide uygulanan Genç Girişimci istisnası, 150.000 TL yerine 230.000 TL olarak güncellenmiştir. Bu muafiyet tutarı her yıl güncellenerek 3 yıl boyunca geçerlidir.
2023 yılı itibariyle en düşük Bağ-Kur primi aylık 5.900,69 TL’dir. Bağ-Kur desteği kapsamına giren gençlerin 1 yıllık toplam 70.808,28 TL Bağ-Kur primini devlet hazinesi tarafından ödenir.

Genç girişimci mükellefin bu destekler sayesinde gelir vergisi olarak ödeyeceği 40.500 TL ve Bağ-Kur olarak ödeyeceği 70.808,28 TL toplamı 111.308,28 TL cebinde kalmış oluyor.

Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesi ile hazırlayacağınız dilekçeyle genç girişimci desteği için başvuru yapabilirsiniz. Vergi dairesine verilen dilekçeniz onaylandıktan sonra size iletilmiş olan “Genç Girişimci Desteği 'nden faydalanabilir” belgesini ikamet ettiğiniz yere en yakın olan SGK Müdürlüğüne vererek destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Şahıs şirketi kurulduktan sonra destekten faydalanma sürecine kadar prim borcunuz var ise bunu SGK Müdürlüğünden de sildirebilirsiniz.
Şahıs şirketleri, sermaye şirketlerine göre daha basit bir yapıda olsa da bir girişimcinin tek başına vergisel, hukuki ve Türk Ticaret Kanunu hakkındaki mevzuatlara ve detay uygulamalara vakıf olması mümkün değildir. Şirket kuruluşunun doğru adımlarla gerçekleştirilmesi, iş hayatınızda verimli ve başarılı kararlar vermenizi sağlayacaktır.

Nereden Başlamalıyım?

Şirketleşme sürecinde vergilere, devletin şahıs şirketlerine sunduğu ya da ilerleyen sürelerde sunacağı haklara, gerekli prosedürlere hakim olan bir çalışma ortağıyla girişimcilik sürecinde ilerlemeniz sizlere büyük fayda sağlayacaktır.

Şirket kuruluşu ve yönetimi konusunda uzman olan Synergia, sizlere profesyonel destek sağlarken sanal ofis hizmetiyle de şirketinizin kurumsal marka değerini en uygun maliyetle üst seviyelere çıkarabilir.
Yenilikçi ve dinamik platformumuz yaratıcı fikirlerinizi gerçekleştireceğiniz girişimcilik alanınıza kolaylıkla uyum sağlayacak, yükünüzü hafifleterek hayallerinize bir adım daha yaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

Şahıs şirketinizi kurmada, Genç Girişimci Desteği ’nden faydalanmada ve sanal ofis kiralamada aklınıza takılabilecek tüm sorular için Genç Girişimci Paketimizi inceleyebilir, bizlere e-posta ya da telefon üzerinden ulaşabilir, uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Synergia