Synergia Facebook
SYNERGIA   I   MOVE FORWARD TOGETHER

 
Loading...

Ortak Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dr. Ali Cihan KURT

Dr. Ali Cihan KURT
2022-03-16 11:58:41  7176

İşini tek başına yürütmekte ya da yeterli sermayeyi bir araya getirmekte zorlanan, başka bir deyişle bilgi, tecrübe, kaynak, enerji ve iş gücü olarak desteğe ihtiyaç duyan bir girişimci kendisine ortak arayabilir. Ancak ortak şirket kurmak sanıldığının aksine çok daha titiz hareket edilerek yapılması gereken bir iştir.

Ortak şirket kurarken dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

Anlaşmalarınız Yasal Şartlara Uygun Yapın

Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri tüm anlaşmaların yasal zeminde yapılmasıdır. Noter tasdikli olmayan hiçbir belgenin altına imza atılmaması gerekir. İş ortaklığında karşılıklı güven çok önemlidir. Taraflar arasında zaman içerisinde güven ilişkisinin güçlenerek devam etmesi hedeflense de tam tersi durumlara karşı hazırlı olmak şarttır. Bu durumdan doğabilecek zararları önlemek için kendinizi yasal olarak güven altına almanız gerekmektedir. Kâr, zarar, sermaye hakları gibi pek çok farklı etken, yasal anlaşmalar ile belirlenmelidir.

Görev ve Sorumluluklarınızı Belirleyin

Ortağınız ile birlikte kimin ne işlerle meşgul olacağını daha önceden mutlaka belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin ortağınız saha işleri konusunda daha iyiyse oraya yönlendirilmelidir. Daha işe başlamadan evvel bu yol haritasının belirlenmesi iş sırasında yaşanacak karmaşaların önüne geçecektir.

Ortak Olacağınız Kişiyi Yakından Tanıyın

İşinizi ve sermayenizi paylaşacağınız kişiyi tanımanız gerekmektedir. Şirket kurmak riskli bir iştir. Bunu bir ortak ile yapmak riski daha da arttırmamalı, tam aksine azaltmalıdır. Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir. Hangi konularda başarılı olduğu, iş disiplinin nasıl olduğu ve daha önceki tecrübeleri oldukça önemli detaylardır.

Beklentileriniz Ortak Olmalı

Ortağınızla işe başlamadan evvel hedeflerinizi konuşmanız gerekmektedir. Hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefleriniz ortağınızın hedefleri ile uyumlu olmalıdır. Bundan dolayı ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi mutlaka konuşmalısınız. Eğer bu konuşma sonrasında beklentilerinizin birbiri ile uyumlu olduğuna karar verirseniz olumlu bir adım atmış olacaksınız.

Şirketinizin Bütçesini Analiz Edin

Sahip olduğunuz bütçe en önemli konulardan biridir. Ortağınızla kuracağınız her hedef şirketinizin bütçesi ile orantılı olmalıdır. Dönemlik tüm planlarınız bu bütçeye uygun olmalıdır. Bunun için de ortağınızla beraber iyi bir maliyet tablosu çıkarmanız gerekecektir.

Şirket Gelişimini Değerlendirin

Ortağınızla beraber koyduğunuz hedeflerin gelişip gelişmediği konusunu takip edin. Her toplantıda aylık ya da haftalık raporlarınız elinizde bulunmalıdır. Çıkardığınız bu raporlar şirketin ne durumda olduğu konusunda size fikir verecektir. Böylece ortağınızla beraber nasıl bir yol izlemeniz gerektiği de daha açık bir şekilde belli olacaktır.  

Ortak Şirket Nasıl Kurulur?

Ortak şirket kurmak için en çok tercih edilen limited şirketi için en az 1 en fazla 50 ortak bularak işe başlayabilirsiniz. Limited şirket sınıfına giren ortaklı şirket türleri, en az 10 bin TL’lik sermaye ile kurulmaktadır. Bu sermayenin yatırılması için 24 ay süre bulunmaktadır.

Halka arz ve daha fazla yatırımcıya imkân tanıyan anonim şirketler de çok tercih edilen ortaklı bir şirket türüdür. Minimum 50.000 TL ile sermaye ile kurulması gereken anonim şirketi için %25’lik sermaye miktarı peşin olarak şirket hesabınızda bloke edilmelidir. Geri kalan %75’lik tutar ise şirket kurulduktan sonraki 24 ay içerisinde yatırılmalıdır.

Ortak şahıs şirketi de en az bir ortakla kurulan şirketler arasındadır.

Ortak şirket kurmak için gerekli belgeler aşağıda yer almaktadır:

Kuruluş bildirim formu

Dilekçe

Noter tasdikli olma zorunluluğu olan sözleşme

İkametgâh

Oda kayıt beyannamesi

Kira sözleşmesi

Sermaye dekontu (Yatırıldığının bir belgesi olarak)

Ortak Şirket Kurmanın Riskleri

Her işte olduğu gibi ortak şirket kurmanın riskleri de mevcuttur. Yapılacak her iş, ortakların kararı ile alınmalıdır. Bundan dolayı yönetim kurulu sürekli toplanabilir. Ortak şirket kurmanın olası riskleri aşağıda sıralanmaktadır:

Ortaklıkta sınırlı koruma bulunmaz. Bundan dolayı ortaklığın tüm borçlarından ortaklar sorumludur.

Bir ortak diğer ortağın her türlü eyleminden sorumludur.

Ortaklar borç finansmanı bulmak konusunda çok güçlük çekebilir; ayrıca devlet desteği alamayabilir.

Fazla ortak sayısı müşterek kararların alınmasını zorlaştırabilir.

Ortaklık sözleşmesi kapsamlı bir şekilde yapılmadıysa, ortaklardan birinin ölümü, emekli olması ya da iflas etmesi ortaklıkları bozabilir. 

Gizli Şirket Ortağınız Synergia

Şirket ortağı seçiminin işinizi pozitif veya negatif yönde ne kadar çok etkileyebileceği herkesin hemfikir olduğu bir konudur. Yüzlerce girişimcinin verdiği geri bildirimlerde Synergia’nın gizli bir şirket ortağı gibi çalışarak işlerine nasıl bir katma değer kattığını bildirdikleri görülmüştür.

Her işte olduğu gibi şirket kurulması ve şirket işlerinin yürütülmesi esnasında da püf noktalar bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü deneyimli ve güvenilir bir ekipten destek almak oldukça önemlidir.

Synergia uzmanlığı ile sizin için oluşturulan güven limanda ortak şirket kurarak ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilecek pürüzleri ortadan kaldırabilirsiniz. Hemen sizler de Synergia’nın alanında uzman ekibi tarafından hazırlanan Dijital Şirket Paketini inceleyebilir, sayfanın altındaki formu doldurarak kafanıza takılan konular hakkında ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Synergia