Synergia Facebook
SYNERGIA   I   MOVE FORWARD TOGETHER

 
Loading...

Mikro İhracat Nasıl Yapılır

Merve RAFIE

Merve RAFIE
2022-03-16 11:59:16  844

Son yıllarda oldukça popüler olan mikro ihracat, belli değer ve ağırlıklara sahip olan ürünlerin yurt dışına satışını ifade eder. Klasik ihracata göre farklılıklar ve avantajlar içerebilir. Bu tip ihracat modelinde hızlı kargo firmaları ile elektronik ortamlarda ihracat gerçekleştirilebilir. Yurt dışına, küçük boyutlara ve düşük ağırlıklara sahip olan ürünlerin ihracatını yapmak isteyen her girişimci, klasik ihracattan farklı olarak İhracatçılar Birliği kaydına gerek olmadan çalışabilir.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Klasik ihracatlar, gümrük vergisi hizmetlerinin zorunluluğu nedeni ile meşakkatli ve maliyetli olabilir. Mikro ihracat sınırı 15.000 Euro’ya kadar olan yurt dışı satışlarınızı elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahip kurumlar yardımı ile göndererek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilirsiniz. PTT ve UPS gibi sıklıkla tercih edilen firmalar ticaret gümrük beyannamesi düzenleyebilmektedir. KOBİ'lerin tercih etmesi gereken bir ihracat çeşidi olan mikro ihracat, büyümenin en kilit noktalarından biridir.

Mikro ihracat yaparken ihracatını yaptığınız ürünün Türkçe ve İngilizce fatura kopyaları ile birlikte yetkilendirilen kargo şirketine teslim etmek yeterlidir. Elektronik ticaret gümrük beyannamesi sisteminin sunduğu mikro ihracat işleminden KDV yardımcı almak istiyorsanız işlem esnasında size verilen sorgu numarasını kullanabilmeniz mümkündür.

Profesyonel işler, profesyonel destek gerektirir. Siz de şirketinizi kurarak mikro ihracat dünyasına girmek istiyorsanız, buraya tıklayarak Synergia’nın Dijital Şirket Paketi’ni inceleyebilir, sayfanın sonundaki formu doldurarak ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Mikro ihracat ile yurt dışına ürün gönderecek firmalar, e-Arşiv fatura veya maliye onaylı fatura düzenleyebilirler. Mikro ihracat için oluşturulacak faturada aşağıda belirtilen bilgiler zorunlu olarak bulundurulmalıdır:

  • Ürünü gönderecek olan firmanın tam ismi, adresi, vergi numarası, vergi dairesi
  • Alıcı firmanın tam ismi, adresi, vergi numarası, vergi dairesi
  • İmza ve kaşe
  • Fatura numarası
  • Fatura tarihi
  • Fatura tipi
  • Gönderinin nasıl teslim edildiği
  • Düzenlenme tarihi
  • Ürün menşei

Mikro ihracat için fatura hazırlarken dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, faturalarda mutlaka ülke isminin bulunmasıdır. İhracat faturalarına KDV eklenmemelidir. Faturada “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalemler yer almamaktadır. 

Mikro İhracatın Avantajları

Mikro ihracat yapanlar klasik ihracata göre pek çok noktada avantaj sağlamaktadır. Yasal düzenlemelerle koruma altına alınan mikro ihracat, KDV iadesi ile birlikte firma sahiplerine pratik bir yol sunmaktadır. Belirtilen limitler dahilinde gönderilen mikro ihracat ürünleri, hızlı kargo firmaları tarafından noter vekaletine gerek kalmadan “ihracat” sınıfında gümrük sistemine kaydedilir.
Mikro ihracatın genel olarak avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Gümrük müşavirliği hizmetinin herhangi bir bedeli yoktur.
  • Gönderici firma çıkış ambar ücreti ödemez.
  • Noter tasdikli vekaletname zorunluluğu yoktur.
  • İhracatçılar Birliği kaydına gerek yoktur.
  • KDV iadesi alınır.

Mikro ihracatta ek olarak ortaya çıkan birçok masraftan kaçınılabilir. Bu masraf tasarruflarına ek olarak KDV iadesi alınması da mikro ihracatın avantajlarından biri olmaktadır. Ayrıca bu işlemlerin hepsi elektronik ortamlardan halledilebilir. Böylece firma sahipleri zamandan da tasarruf edebilirler.
Mikro İhracat için Gereken Belgeler
Mikro ihracat için gerekli olan belgeler aşağıda belirtilmektedir:

Dolaylı temsil yetki belgesi

Mikro ihracat gönderi formu

Maliye tarafından onaylanmış faturanın aslı

Yurt dışında gerekli olan Türkçe fatura ile uyumlu İngilizce fatura

Kimler Mikro İhracat Yapabilir?

Mikro ihracat yapan firmalar yükte ve pahada hafif olan ürünlerin ticaretlerini yaparlar. Bunun nedeni mikro ihracat limiti içerisinde kalabilmektir. Küçük ölçekli tekstil firmaları bu tip ihracat yapan firmalara verilebilecek en iyi örneklerdendir. Telefon, bilgisayar ya da televizyon gibi teknolojik ürünlerin yedek parçaları da mikro ihracat kapsamına girer.

Dünya çapında bilinen web siteleri her ülkeden müşteri bulmanıza yardımcı olmaktadır. Bu tip siteler üyelik ücreti almaz. Üyelik ücreti isteyen sitelerin üyelik masrafları T.C. Ekonomi Bakanlığının e-ticaret devlet desteği programı ile geri alınır. Bu destekler mikro ihracat destekleri kapsamındadır.

Nerden Başlamalıyım?   

Mikro ihracatın avantajlarından ve desteklerinden faydalanabilmek adına profesyonel destek almak hem başlangıç aşamasındaki hem de ilerleyen süreçteki işlerinizi daha güvenli ve rahat çözmenizi sağlar. Sizler de mikro ihracat için şirket kurmak ve de ücretsiz hukuk danışmanlığından faydalanmak istiyorsanız, Synergia’nın Dijital Şirket Paketini inceleyebilir, profesyonel ekibimizden destek alabilirsiniz.

Synergia