Synergia Facebook
SYNERGIA   I   MOVE FORWARD TOGETHER

 
Loading...

Marka İsmi Bulma

Dr. Ali Cihan KURT

Dr. Ali Cihan KURT
2022-03-16 12:00:21  649

Bir girişimin kuruluş aşamasındaki en önemli detaylardan biri girişimi temsil edecek markaya ne isim verileceği olmaktadır. İsim ufak bir detay gibi gözükse de her girişimin başarısında kilit bir rol oynar. Bundan dolayı isim seçilirken oldukça titiz davranılmalıdır. Marka ismi seçimi hem şirketin geleceği hem de şirketin hakları bakımından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Yanlış isim seçimi ticari bağlantılarınızda problemlerle ve yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olur.

Marka İsmi Nasıl Olmalı?

Yeni oluşturduğunuz bir girişime ya da markaya isim bulmak için bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Marka ismi bulma markalaşma sürecinin en önemli adımlarından biridir. Günümüzde her sektörün kendi içerisinde ciddi bir şekilde büyümesi, yeni girişimlerin isim bulma konusunda ne kadar titiz davranması gerektiğini göstermektedir. Bir markayı akılda kalıcı yapan şeylerden biri ismidir. Marka isim oluşturma hedef kitlenin sizi doğru anlaması için oldukça önemlidir.

İsim bulma aşamasında yapmanız gereken ilk şey rakiplerinizi ve pazarınızı analiz etmektir. Bulunduğunuz sektörde rakiplerinizi analiz edip sizi onlardan daha ön plana çıkaracak bir isim bulmanız gerekmektedir. Bu doğrultuda rakiplerinizden sonra hedef kitlenizi de iyi tanımalısınız. Sunduğunuz ürüne göre bir hedef kitleniz olduğundan emin olmalısınız. Hedef kitle analizinin doğru yapılması marka isimlerinin nasıl olacağı konusunda size yol gösterecektir.

Doğru anahtar kelimeleri belirlemek de marka ismi oluştururken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Anahtar kelimeler markanızın yer aldığı sektörü yansıtacaktır. Böylece marka ismi belirlerken sektörünüzle uyumlu bir isim seçmiş olacaksınız. Yani hedef kitleniz alacağı ürünü tercih ederken, bulduğunuz marka ismi istemsiz olarak akıllarına gelmelidir.
Markanızın isminin kolay okunabilir olması akılda kalıcılığını arttıracaktır. Telaffuzu zor olan yabancı ve zor isimler doğru bir tercih olmayabilir.

Marka İsim Önerileri  

Marka isminizi yaratmaya çalışırken pek çok öneriyi dikkate almanız gerekmektedir. Sadece kendi fikirlerinizi değil, farklı insanların görüşlerini almak da oldukça önemlidir. Size marka isim fikirleri ile gelen insanların fikirlerine değer verip önerilen isimlerin marka değerinize uyup uymadığını kontrol ederek yararlı bir sonuca varabilirsiniz. Tüketiciyi kendine çekecek olan ismi bulma konusunda size yardımcı olabilecek hususlar aşağıda belirtilmektedir:

  • Sade bir ifadeye sahip olmalı,
     
  • Markanızın hedefine uygun olarak global çapta etkisi olmalı,
  • İçerisinde yer aldığınız sektörün hizmet anlayışı ile uyumlu olmalı,
  • Uyarlamalara ve esnekliklere açık olmalı,
  • Tüm tüketici kitlesi üzerinde cinsiyetçi, suçlayıcı gibi kötü etkiler bırakmamalı,
  • Marka stratejisi ile uyumlu olmalı.

 

Marka İsim Tescili Nasıl Yapılır?

Marka ve isim tescili yaptırmak isteyen birinin önünde iki yol bulunur. Tescil için başvuracak kişi ya Türkiye Patent Enstitüsünün web sitesine ulaşarak elektronik bir başvuru oluşturabilir, ya da yetkili patent ofislerine giderek doğrudan başvuru yapabilir.

Yetkili patent ofisine giderek başvuru yapmak genellikle önerilen bir yöntemdir. Marka tescil işlemi yaklaşık 9-10 ay kadar sürebilir ve bu süreçte başvuru sürekli takip edilmelidir. Yetkili Patent Ofisine bağlı olan marka vekilleri sizin için bu süreçleri takip etmektedir. Böylelikle belirli bir hizmet bedeli karşılığında, süreci takip etme külfetinden kurtulmuş olursunuz. Marka ismi bulma rehberi ile hareket eden girişimciler bu kuralları bilerek hareket etmektedir.

Tescil işlemleri sırasında 45 adet marka sınıfından birini seçmeniz gerekmektedir. Markanızı hangi sektöre kaydettireceğinizi belirleyip ona göre başvuru yapmalısınız.

Synergia’nın yetkili patent ofisindeki marka tescil uzmanlarından ücretsiz danışmanlık alarak marka tescilinizi gerçekleştirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Marka İsim Bulucu

İsim yaratma konusunda eksik olduğunu düşünen girişimciler, marka isim bulucu görevini üstlenen firmalarla çalışarak etkili bir marka ismine sahip olabilir. Marka isminin yaratılmasına profesyonel bir açıdan yaklaşan bu firmalar, tüm kriterleri göz önünde bulundurarak hizmet vermektedir.
 
Synergia’nın uzman ekibi, danışmanlık hizmetleri ile şirket kurma ve marka tescili süreciniz sizin için oldukça kolay bir hale getiriyor. Şirket kurma işlemlerinizi Dijital Şirket Paketi ile güvenilir ve profesyonel Synergia ekibinin desteği ile gerçekleştirebilir ve iş yaşamınızda kolaylığın keyfini sürebilirsiniz.

Synergia