Synergia Facebook
SYNERGIA   I   MOVE FORWARD TOGETHER

 
Loading...

E-ticaret Şirketi Kuruluşu ve Masrafları

Dr. Ali Cihan KURT

Dr. Ali Cihan KURT
2022-03-16 11:54:22  434

Türkiye’de 2000’li yıllarda canlanmaya başlayan e-ticaret sektörü, gün itibariyle ticaretin hemen hemen her alanına yayılmış durumda. Sürekli değişmesi ve gelişmesi sebebiyle net ve ortak bir tanımının yapılması zor olsa da e-ticaret genel olarak ‘‘mal ve/veya hizmetlerin fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin üretim, reklam, dağıtım ve satış işlemlerinin elektronik ortamlar üzerinden yapılması’’ olarak tanımlanabilir.

E-ticaret şirketi nedir? sorusunun cevabı da bu tanıma göre verilebilir. Şirketler satış işleminin yanı sıra pazarlama, müşteri desteği ve dağıtımla ilgili lojistik işlemlerini de hizmetleri arasına ekler. Böylece şirketler satışı gerçekleştiren firma ve müşteri arasında iletişimi güçlendirir ve iki tarafa da kolaylık sunar. Öğrenciler, ev hanımları ve evden çalışmak isteyen gruplar için çekiciliğinin artmasıyla birlikte E-ticaret nasıl yapılır? sorusunun da arama motorlarında çok fazla aratılmaya başlandığı görülür.

E-ticaret Türleri Nelerdir?

E-ticaret türleri, satılan ürüne göre ikiye ayrılır:

Doğrudan e-ticaret: Fiziki bir ortam bulunmadan, mal ya da hizmetlerin online olarak satın alınması ve kullanılması olarak adlandırılabilir. Bu mal ve hizmetlere örnek olarak bilgisayar oyunları, müzik ve filmler, uzaktan eğitimler ve uygulamalar verilebilir.

Dolaylı e-ticaret: Bir e-ticaret sitesinden satın aldığınız bir ürünün ücretini ödemeniz, firmanın size kargolaması ve bu kargonun sizin elinize ulaşması süreçlerini kapsayan süreç dolaylı e-ticaret olarak tanımlanmaktadır.

E-ticaret türleri, taraflarına göre ise beş alt başlığa ayrılır:

B2B (Business to Business): İki şirket arasında yapılan e-ticaret türüdür.

B2C (Business to Costumer): En çok kullanılan seçenektir. Şirketten, son alıcıya satış yapılması anlamına gelir.

B2G (Business to Government): Devletin bir ihale açması ve şirketlerin bu ihale üzerinden devlete satış yapması anlamına gelir.

B2E (Business to Employee): Şirketin kampanya dahilinde çalışanlarına ürün ya da hizmet sunmasıdır.

C2C (Costumer to Costumer): Tüketicilerin kendi aralarında işlem yapmalarını sağlayan bir modeldir. İkinci el satış siteleri ve uygulamaları buna örnek gösterilebilir.

E-ticaret Avantajları Nelerdir?

E-ticaret şirketi kurmak ve ürün satışı yapmak size birçok avantaj sağlar. Online mağaza üzerinden satış yapmaya başladığınızda fiziki bir mağazaya ihtiyaç duymadığınız için kira ve bunun gibi giderlerden muaf olursunuz, hatta evinizden bile satış yapabilirsiniz. Satış ağınız yaşadığınız yer ile sınırlı olmaz. 81 ile hatta yurtdışına bile ürünlerinizi pazarlama imkânınız olur.

Geniş ürün yelpazesi sunarak geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Özellikle pazaryerlerinde mağaza açmaya karar verdiğiniz zaman, artan rekabet ile birlikte çok daha geniş kitlelere hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Ürünlerinizi kullanan müşterilerden direkt geri dönüşler alabilir ve birebir iletişim halinde olabilirsiniz. 

E-ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?

E-ticaret şirketi sahibi olmak için öncelikle, Türk Ticaret Kanunu’nda bulunan yükümlülükleri yerine getirmeniz, şahıs ya da sermaye şirketi açmanız gerekiyor. E-ticaret şirketi kurma maliyeti de seçeceğiniz şirket türüne göre değişiklik gösterir.

E-ticaret yapmak için şirket kurmak isterseniz Synergia’nın Dijital Şirket Paketini inceleyebilirsiniz. İncelemelerinizi tamamladıktan sonra formu doldurarak Synergia’nın deneyimli ekibinden ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Tüm bu işlemlerin ardından ilk olarak pazar araştırması yapılır, stoklu ya da stoksuz satışa karar verilir ve tedarik zinciri sağlanır. Bunları yaptıktan sonra e-ticaret şirketi kurmak için gerekenler kısaca şöyle sıralanabilir;

Özel fiyatlandırmalardan yararlanmak için kargo anlaşmaları yapın.

Bir web sitesi kurun. Bu noktada E-ticaret kullanan firmalar tarafından güçlü bir altyapıya sahip sunucu yani hosting seçilmesi gerektiğini unutmayın.

Web sitenize farklı ödeme yöntemleri ekleyin ve güvenliği sağlamak için SSL sertifikaları almaya özen gösterin.

Popüler pazar yerlerinde mağaza açarak satışlarınızı arttırın.

E-ticaret şirketinizi kurmak için Synergia’nın Dijital Şirket Paketinden faydalanabilirsiniz. Synergia hem şirket kuruluşu sırasında size kolaylık sağlıyor hem de kuruluş sonrasında gereken tüm desteği size veriyor. Kuruluş işlemlerinizi Synergia’nın uzman ekibinin desteği ile kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

Synergia